Stiri

STIRI

Hotarare istorica data de CEDO care a condamnat statul roman pentru violentele si discriminarea savarsite de politisti asupra unei familii de romi din Covasna

Astazi, 16 aprilie 2019, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a sanctionat Romania pentru incalcarea Conventiei cu privire la interventia derulata de IPJ Covasna in comunitatea de romi din Valcele, in anul 2011.. Aceasta decizie este unica si de o importanta cruciala pentru ca, pentru prima data in istoria CEDO (infiintata in 1959), Curtea stabileste ca autoritatile nationale au vizat romii din cauza etniei lor (ethnic profiling). Descarca Hotararea CEDO in cauza Lingurar c. Romaniei (2019) disponibila doar in limba engleza.

Romani CRISS a solicitat autoritatilor romane realizarea un plan comprehesiv care sa aiba drept obiectiv prevenirea si sanctionarea abuzurilor impotriva romilor, precum si infaptuirea unui act de justitie impartial, fara conotatii rasiste, dupa cum arata Scrisoarea deschisa transmisa de Romani CRISS catre MAI si CSM.

CEDO a condamnat statul roman pentru violentele savarsite de politisti asupra unei familii de romi din Satu Mare

Marți, 14 martie 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunțat în cazul Fogarași și alții contra României, recunoscând tratamentul abuziv al lucrătorilor de poliție aplicat romilor, care, așa cum reiese din hotărârile anterioare, nu a fost investigat adecvat de către autoritățile judiciare naționale. În rezoluția sa, Curtea reiterează faptul că cetățenii se află într-o situație vulnerabilă atunci când sunt plasați sub controlul agenților de stat, ca atare aceștia din urmă trebuie să dovedească faptul că actele lor nu au fost arbitrare. În fundamentarea Curții se arată că instanțele naționale cărora Fogarași și alții li s-au adresat nu au realizat o anchetă efectivă și promptă pentru a stabili modul în care s-au desfășurat evenimentele descrise în plângere, incalcadu-se astfel art. 3 din Conventie, sub aspect procedural. Descarca aici Comunicatul.

 
Proiectul “Imbunatatirea cunostintelor avocatilor in materia drepturilor fundamentale” este finantat de Comisia Europeana, in cadrul programului JUST/2014/JTRA/AG/EJTR, gestionat de Directoratul General – Justitie. Proiectul, are o durata de 17 luni, si este implementat de Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii, in parteneriat cu Centrul pentru Dialog Interetnic si Toleranta “Amalipe” (Bulgaria) si INPPA – Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (Romania).